Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

altereffekt. | 15/12/2017

Scroll to top

Top

‘Guernica’ merr grim nga tmerri i Alepos

‘Guernica’ merr grim nga tmerri i Alepos
Taulant Salihi

Ilustratori portugez Vasco Gargalo, i inspiruar nga tmerret e luftës civile siriane dhe vuajtjet në të ka reinterpretuar veprën e famshme te Pablo Picasos, “Guernica”, e cila njihet si ikonë e ‘artit kundër luftës’, që daton dhe është e inspiruar nga lufta civile spanjolle (1936-1939).

Ai atë e ka titulluar si “Alepponica” duka aluduar në tmerrin që e përjetojnë banorët e ‘Alepos Lindore’ nën rrethim, të cilët jetojnë me ferrin e bombardimeve ajrore të përditshme ‘indiskriminatore’, nga bombat fuçi të forcave ajrore të regjimit sirian dhe ato të bombarderëve Rus të cilët ‘festojnë’ tanimë një vit nga inkuadrimi i drejtëpërdrejtë në konfliktin sirian. Tmerr ky me shumë vuajtje dhe humbje të jetëve civile, kushte mizore për jetë, ndërsa ky standard aplikohet edhe në enklava tjera ku regjimi pro-qeveritarë ushtron masa të ashpra të palejuara lufte, si rrethimi dhe dënimi kolektiv me uri i vendbanimeve të plota, duke mos lejuar depërtimin e ndihmave humanitare.

Mes tjerash Alepoja Lindore pas dështimit të marrëveshjes së fundit për armëpushimi ka parë bombardimet më të ashpra përgjatë gjithë luftës, të cilat opozita i sheh si një shfrytëzim i vakuumit te lënë nga zgjedhjet presidenciale në SHBA nga ana e Rusisë, Iranit dhe forcave pro-regjimit sirian për avancim në terren.

Vasco thotë se ‘Guernica’ e Picasos ka qëndruar ne dhomën ku hanin ne shtëpinë e fëmijërisë së tij dhe ka pas mundësinë të observoj atë gjatë dhe shpesh.

Ridizajnova ‘Guernikën’ që të reflektoj realitetin e konfliktit sirian, duke patur kujdes të ruaj karakterin e veprës origjinale, por duke shtuar diçka të stilit tim personal.

Aty mes detajeve tjera qartë mund të shihen, në figurën e kaut, portreti i presidentit rus Putin, mbi të cilin janë aeroplanët e tij që po bombardojnë enklavën, presidenti Asad me bombat me fuçi, krahu i thyer me armë i rezistencës opozitare siriane, hija e zezë e fenomenit të ISIS-it si dhe figura e kalit të hutuar i mbështjellë me flamurin amerikan, duke aluduar në mos intervenimin e administratës se Obamës.

Me poshtë janë te radhitura skicat dhe përfundimi i punimit.

 

Pablo Picasso's "Guernica" is one of the most famous anti-war paintings in the world.

Now the famous painting has been adapted for the conflict in Syria.

Gargalo told BuzzFeed News that when he decided to create a cartoon about the situation in Syria, he chose to reference "Guernica" as it would be "the most immediate way to get the message across."

Gargalo said he redesigned "Guernica" to reflect the reality of the Syrian conflict, while always respecting the original and adding his personal style, which is caricature.

The bull on the left is representative of Russian President Vladmir Putin.

A dove sits under the lightbulb, and the horse in the center has been adapted to represent President Barack Obama.

The man on the right represents Syrian President Bashar al-Assad.

Gargalo said a replica of "Guernica" hung in the dining room of his childhood home.

As a result, he had always been intrigued by the mural's "representation of the figures, shape and suffering and the conflict and war," he said.

He finally saw Picasso's original in 2010, when he visited the Museo Reina Sofia in Madrid, Spain.

He stood and marveled at it for more than an hour.

"At that moment, I experienced several feelings – the sense of outrage at the bombing of the small Spanish town, the modernist and cubism figures, the animals in distress," he said.

“The suffering of the Syrian people is not any different,” Gargalo said.

Te huazuara nga ‘Buzzfeed’


*Marrja e përmbajtjeve të plota apo pjesore të artikujve lejohet vetëm me shtimin e referencës për postimin origjinal në blog.