Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

altereffekt. | 17/12/2017

Scroll to top

Top

Dekonstruktim dhe estetikë në strukturat thelbësore nga objektivi i ‘fotografisë arkitekturore’

Dekonstruktim dhe estetikë në strukturat thelbësore nga objektivi i ‘fotografisë arkitekturore’
Taulant Salihi

Sebastian Weiss është fotograf arkitekture i dhënë  pas fotografimit të detajeve strukturore neper hapësirat urbane duke u munduar te gjeje estetikën dhe artin ne objektet e ndërtuara nga njeriu.

Fokusi në pjesë dhe forma të veçanta të objekteve vërteton teorinë se e bukura varret nga këndvështrimi dhe përqendrimi i objektivit, gjë që qartë mund të vërehet nga shkrepjet të cilat i bën kah punimet arkitekturore nga lokacione të ndryshme e të krijuara nga arkitektë të famshëm ‘modernistë’ si Le Corbusier apo Yrjö Lindegren deri te agjenturat bashkëkohore siç janë HHP Architects apo Kengo Kuma and Associates.

Arkitektura në kundërshtim me natyrën shpesh merret si abuzim me hapësirën në tokë, por shumë pjesë të tyre janë vërtetë të mrekullueshme dhe ofrojnë kënaqësi për syrin. Saktësisht ky është objektivi që ndjek fotografi nga Hamburgu, dhe nëpërmjet kësaj:

Duke çrrënjos esencën e qytetit deri ne thelb, ai i çliron objektet nga konteksti i tyre hapësinor dhe mjedisi që i rrethon.

Të radhitura më poshtë, përzgjodha disa nga shkrepjet më konceptplote, ndërsa të ndara nëpër projekte mund t’i kaloni në profilin e tij në Behance.

 

 

Chapelle Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp

Location: Ronchamp, France
Architect: Le CorbusierHelsinki Olympic Stadium
Location: Helsinki, Finland
Architect: Yrjö Lindegren, Toivo Jäntti

 
 
 
Stadskantoor Utrecht
Location: Utrecht, Netherlands
Architect: Kraaijvanger

 
 
Parking Garage of the Leipzig Zoo
Location: Leipzig, Germany
Architects: HPP Architects

 


 
Wholesale Market
Location: Hamburg, Germany
Architects: Bernhard Hermkes

 
 
Fondation Vasarely
Location: Aix en Provence, France
Architects: John Sonnier, Dominique Ronsseray

 


 
 
Conservatoire Darius Milhaud
Location: Aix en Provence, France
Architect: Kengo Kuma and Associates

 


 
 
Danfoss Universe
Location: Nordborg, Denmark
Architects: J. Mayer H. Architects

 


 
 
Tempodrom
Location: Berlin, Germany
Architect: Gerkan, Marg and Partner

 


 
 
EDEKA AG Building
Location: Hamburg, Germany
Architect: Wolske, Erler
 

 
Pavilion of Portugal
Location: Lisbon, Portugal
Architect: Alvaro Siza

 


 
 
Parish Church
Location: Blönduós, Iceland
Architect: Dr. Maggi Jónsson

 


 
 
Haus des Reisens
Location: Berlin, Germany
Architect: Roland Korn, Johannes Briske, Roland Steiger

 


 
 
Les Océanides Mall
Location: La Teste-de-Buch, France
Architect: Atelier REC

 *Marrja e përmbajtjeve të plota apo pjesore të artikujve lejohet vetëm me shtimin e referencës për postimin origjinal në blog.