Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

altereffekt. | 15/12/2017

Scroll to top

Top

LITERATURË

Kodi i fshehur i shllimit poetik-refleksiv të Ndue Ukajt

26/10/2017 |

nga Remzi Salihu

Ne sofrën e festivalit ‘’Ditët e Naimit”, poeti Ndue Ukaj, vjen edhe njëherë me një shllim (përfytyrim) të koduar e të veçantë artistik.

Autori Ndue Ukaj dhe libri më i ri, i ardhur nga opusi tërësor i … Vazhdo…

STOLISJA MAGJIKE E TË DUKSHMES DHE TË PADUKSHMES NË PROZËN E MURAKAMIT

07/03/2015 |

Nga Remzi Salihu

 

1.

Haruki Murakami u lind më 1949 në Kyoto të Japonisë. Fëmijërinë e kaloi në një vend afër qytetit Kobe. Të dy prindërit e tij kanë ligjëruar Letërsinë japoneze. Kurse Murakami shijen e tij e … Vazhdo…

14 përkufizimet e Italo Calvino-s për atë se çfarë e bën një libër/vepër ‘klasike’

08/02/2013 |

Ndoshta përshkrimi më poetik i Calvinos është përkufizimi i 11-të, I cili mbron idenë se edhe në termet më univerzale siç është termi “klasik” ka vend për subjektivizëm. Vazhdo…

Magelani

06/01/2013 |

“Hernando de Magallanes” një vepër e shkruar nga shkrimtari austriak Stefan Cvajg për njeriun, i cili kishte një plan te pazakonshëm për të kaluar rreth-e-përqark lëmshin e tokës, përmes oqeaneve te panjohura, që të gjej ngushticën e cila lidhte perëndimin me lindjen. Vazhdo…

Anaïs Nin për “Të Panjohurën ” (nga ditari i Anaïs Nin, vëllimi V, 1947-1955)

05/01/2013 |

Në një shkresë nga dimri i viteve 1949-1950 të gjetur në Ditarin e Anaïs Nin, vëllimi V 1947-1955, në të cilin ajo jep një kundërhelm të çuditshëm ndaj jetës qytetare dhe meditime prekëse për karakterin dhe përgjegjësitë personale, Anaïs Nin thotë : Vazhdo…

Haruki Murakami – (Dokumentar)

27/12/2012 |

E njihni botën e Haruki Murakamit ? Një botë përplot imagjinatë, misticizëm, jazz dhe mace që flasin.
Novelat e tijë kanë ndryshuar shabllonet e literaturës moderne Japoneze dhe kanë shëndrruar atë në novelist internacional. Vazhdo…

Hubert Benoit: NEW AGE-i KLASIK

22/11/2012 |

Do të etiketoja Hubert Benoit si ‘New Age-i Kalsik’ për shkak të interaksionit ose kombinimit perfekt qe ai i bën civlizimit lindor më ate evropjan nga ku vjen edhe vetë ai. Me konkludionin “perfekt” referoj në opsionin më të mirë të mundshëm. Vazhdo…

Vasili Kandinski: Profecia e artit të ri

19/11/2012 |

Vasili Kandinski padyshim është njëri ndër pararojasit e artit modern, postmodern por edhe artit bashkëkohorë që nuk mund të definohet ndryshe, përveçse me deifnicionet e tij për rolin e artistit në art dhe rolin e artit në shoqëri. Vazhdo…

PAS SIANIZMIT: Një shtet për Izraelin dhe Palestinën

14/11/2012 |

Ky publikim e ofron si zgjidhje të vetme të konfliktit të gjatë me dekada ndërmjet Izraelit dhe Palestinës, organizimin në një shtetë binacional për të dyja etnitë dhe deri sot paraqitet si zgjidhja më e përshtatshme për t’u arritur paqja … Vazhdo…