Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

altereffekt. | 17/12/2017

Scroll to top

Top

SHKENCË

Më të rejat dhemë të veçantat nga shkenca

20 Ide me Dr. Michael Laitman

27/04/2013 |

Kjo seri intervistash e realizuar me udhëheqësin e Qendrës Edukative për Kabbalah autentike ”Bnei Baruch” Dr. Michael Laitman, ofron insajt mbi çështje të rëndësishme në jetën individuale dhe shoqërore. Vazhdo…

Matemuzikantja Vi-Hart spjegon konceptet ‘kohë’ dhe ‘hapsirë’ nëpërmjet muzikës

13/02/2013 |

Matemuzikantja Vi Hart përdor notacion muzikor, një Möbius shirit dhe Bach të lujatur mbrapsht për të spjeguar kohën dhe hapsirën

Vazhdo…

Shkenca arrinë temperaturën nën zeron absolute

08/01/2013 |

Fizicientet në Univerzitetin ”Ludwig-Maximilians” në Mynih dhe Instituti ”Max Planck” i optikës kuantike kanë arritur temperaturë me të ulët se ajo e zeros absolute.

Vazhdo…

Shkenca e “intuitës”

08/01/2013 |

Për fuqinë dhe produktivitetin e intuitës kanë dhënë teori shumë njerëz të çmuar- që nga Einstein, Anne Lamott dhe Steve Jobs deri tek disa nga filozofët, shkencëtarët dhe historianët më të mëdhenj të historisë. Por, chfarë në fakt qëndron prapa asaj që ne quajmë “intuitë” ? Pikërisht këtë shqyrton Massimo Pigliucci, profesor filozofie në CUNY në një kapitull të librit “Përgjigje për Aristotelin: Si mund të na çojnë shkenca dhe filozofia drejtë një jete më kuptimplote” (Answers for Aristotle: How Science and Philosophy Can Lead Us to A More Meaningful Life ). Vazhdo…

Bimë mishngrënëse

05/01/2013 |

Bimët mishngrënëse janë bimë me aftësi për të kapur dhe per ti tretur kafshet e vogla (insektet). Këto bimë nuk mund të prodhojnë substanca të nevojshme për jetë nëpërmjet fotosintezës. Vazhdo…

Imazhe Vizionare: Benoît Mandelbrot

04/01/2013 |

Shumica njohin Benoît Mandelbrot nga screensaver-at e kompjuterëve para LCD erës. Matematika dhe format gjeometrike përsëritëse të tij i kanë dhënë epitetin Babai i Fraktaleve. Vazhdo…

Einstein – në zërin e tij

30/12/2012 |

Me siguri të gjithë keni dëgjuar për Einstein-in, mirëpo a e keni dëgjuar ndonjëhere atë?! Vazhdo…

22 fotografi mahnitëse elektro mikroskopike

25/12/2012 |

Të gjithë këta objekte janë të bezdisëshme kur shikoni në to, por situata ndryshon kur vjen mikroskopi elektronik.. Vazhdo…

Gjithësia në Radio dhe Infrared fotografi

25/12/2012 |

Kjo panoramë e një sektori të Rrrugës së Qumështit në yjësinë e Scutum dhe Aquilës ilustron ndërveprimin dinamik mes lindjes dhe vdekjes së yjeve masive në galaksinë tonë. Vazhdo…

Ballkani me homo-kompleks serioz?!

24/12/2012 |

Balkani, kontenjeri i mbeturinave nga përplasja kulturoro-politike e lindjes dhe perëndimit toleron shumë fenomene që nuk mund të imagjinohen diku tjetër ku vetëdija kolektive është në nivel më të avancuar, siç janë korrupsioni i skajshëm, varferia, siguria e dobët, institucione jo-profesionale, nacionalizëm të dhunshëm, reket publik, por asesi nuk pranon se në shoqëri mund të ekzistojnë individë dhe kolektiv që preferencat seksuale i ka të drejtuar kah gjinia e njejtë. Vazhdo…